Skip Navigation Links

Screeningul vizual al copilului mic cu aparatul Plusoptix


Screeningul vizual al copilului mic cu aparatul Plusoptix Medoptica

Viciile de refracţie constituie cea mai frecventă afecţiune oftalmologică pediatrică. Nedescoperite şi netratate la timp acestea vor duce la ambliopie, a cărei recuperare este dificilă sau chiar imposibilă.

Din acest motiv screening-ul vederii copilului mic (care nu poate coopera la optotip şi/sau la refractometru ) devine o problemă de sănătate publică majoră. Copiii cu vicii de refracţie nu pot remarca vederea scăzută, iar diagnosticul poate fi întârziat foarte mult. Cu excepţia strabismelor acomodative - pe care părinţii le sesizează destul de repede - marea majoritate a copiilor cu vicii de refracţie ajung la medicul oftalmolog la vârstă şcolară, când deja poate fi prea târziu pentru recuperarea ambliopiei (mai ales dacă este unilaterală).

Screening-ul pediatric a fost mult timp limitat de lipsa de cooperare a copilului mic si de neplacerile generate de cicloplegie. Aparatul Plusoptix reprezintă un ajutor remarcabil în acest sens, făcând posibilă testarea copiilor mici, peste vârsta de 6 luni, datorita următoarelor avantaje:
  - in cateva zeci de secunde determină refracţia concomitentă a ambilor ochi, precum şi alinierea axelor vizuale (pentru depistarea strabismelor)
  - nu este necesară cicloplegia, aparatul făcând automat compensarea pentru acomodarea la 1 m
  - metoda este complet neinvazivă, copilul nu este traumatizat, acesta fiind aşezat în braţele mamei, la distanţă de operator
  - rezultatele măsurătorilor sunt date într-un format uşor de înţeles şi permit arhivarea pentru o comparaţie ulterioară
  - testarea poate fi efectuată de un tehnician, dar interpretarea rezultatelor trebuie făcută de medicul oftalmolog. Testarea vizuală cu Plusoptix nu înlocuieşte examenul oftalmologic, screeningul având ca scop doar depistarea strabismelor şi a anizometropiilor. În cazul depistării unei anomalii la testul de screening se impune examinarea oftalmologică pentru stabilirea diagnosticului şi a planului terapeutic.

Screening-ul pediatric devine astfel posibil, usor de efectuat, economic pe termen lung şi cu implicaţii imediate pentru sănătatea vizuală a populaţiei pediatrice.