Perimetrie computerizata
Perimetria inseamna masurarea campului vizual (CV). CV reprezinta suprafata din lumea inconjuratoare perceputa visual de unul sau ambii ochi in timp ce fixeaza un punct central stationar. CV uman nu este circular, limitele acestuia depind de reliefurile faciale. De aceea el este mai extins temporal (≈ 90°) si inferior (≈ 80°) decat superior si nasal (≈ 60-70°) unde este limitat de arcada sprancenara si relieful nasal. CV poate fi reprezentat si in relief (se si numeste “insula vederii”), cu o zona centrala mai “inalta” care reprezinta regiunea maculara si cu “pante” care scad treptat pana in extrema periferie.
CV este important pentru viata cotidiana deoarece ingustarea lui duce la ingreunarea activitatilor zilnice chiar daca vederea centrala este pastrata (imaginea este cea pe care am avea-o privind printr-un tub cu diametrul mic).
De aceea, determinarea repetata a CV este importanta mai ales pentru urmarirea bolilor care afecteaza nervul optic dintre care cea mai frecventa si potential tratabila este glaucomul.
Camp vizual normal
|
Camp vizual glaucom in stadiu avansat
|
Nevrita Optica
|
|
|
|
Perimetrul utilizat de cabinetul nostru (Optopol) are mai multe strategii de examinare (pentru glaucom, leziuni centrale retiniene, afectiuni neurologice, obiectivarea diplopiei) si diferite modalitati de inregistrare a CV (perimetrie computerizata statica “clasica”, perimetrie “albastru/galben” SWAP, perimetrie flicker – ultimele doua fiind utilizate pentru diagnosticul precoce al glaucomului).
Rezultatele se pot exprima in diverse moduri (in decibeli - in valoare absoluta cat si adaptata varstei -, in tonuri de gri, cu puncte, color si tridimensional pentru intelegerea mai usoara de catre pacienti). Rezultatele obtinute de fiecare pacient sunt comparate cu cele dintr-o baza de date ale unor personae sanatoase, continuta in soft-ul aparatului, iar la final se afiseaza rezultatele care arata modificarile difuze (MD) si localizate (PD) ale CV, curba Bebie (curba cumulativa a profunzimii defectelor perimetrice) precum si indicii de siguranta (atentia pacientului si gradul de cooperare). De asemenea, softul aparatului permite compararea rezultatelor in timp prin analiza seriala comparativa.