OCT (Optical Coherence Tomography)
OCT este o metoda moderna de diagnostic care permite analiza in vivo (in sectiune si tridimensional) a structurilor oculare – retina, macula, stratul fibrelor nervoase retiniene si papilla nervului optic.
OCT-urile traditionale (time-domain) obtin 400 A-scans/secunda in timp ce aparatele mai noi (spectral OCT) obtin 27 000 A-scans/secunda iar rezolutia este mult mai buna.
Cabinetul nostru este dotat cu un OCT spectral care este combinat cu un sistem imagistic SLO (Scanning Laser Ophthalmoscope). In timpul scanarii se obtin simultan doua imagini: una este OCT-ul spectral si cealalta, imaginea confocala a fundului de ochi.
Sistemul spectral OCT/SLO al aparatului OPTOS prezinta avantajul obtinerii unei imagini de inalta rezolutie intr-un timp scurt, lucru important pentru evitarea oboselii oculare a pacientului examinat.
De asemenea, aparatul are capacitatea de a-si lua niste repere la prima scanare (aspectul vaselor retiniene care este unic pentru fiecare persoana) si la repetarea scanarii (la o data ulterioara) aceasta se va face exact in acelasi punct. In acest mod suntem siguri ca examinam aceeasi arie retiniana si rezultatele obtinute sunt mult mai fiabile.
Soft-ul aparatului permite compararea rezultatelor intre doua scanari, de la date diferite, ale aceluiasi pacient si in acest fel se poate face o evaluare mult mai corecta a evolutiei bolii dar si a eficientei terapeutice (laser, tratamente intravitreene etc.).
Imaginile se aseamana foarte mult cu o sectiune histological a retinei, detaliile obtinute fiind foarte precise, ceea ce permite identificarea unor leziuni in stadiul precoce al bolii si posibilitatea interventiei terapeutice precoce.