Skip Navigation Links

Injectiile intravitreene cu Triamcinolon


Dupa cum s-a precizat la injectii intravitreene, in multe dintre bolile mentionate apare o reactie inflamatorie. De aici rezulta ca un tratament antiinflamator cu steroizi ar avea sens cel putin din doua motive:
  - ar inhiba reactia inflamatorie cronica
  - ar scade productia de VEGF si atunci Avastinul s-ar putea folosi mai rar la pacientii care sunt deja in tratament cu acesta substanta.

Din mutitudinea de steroizi cunoscuti, in practica oftalmologica se utilizeaza cel mai mult triamcinolonul (in injectii intravitreene), fluorocinolonul (Retisert) si dexametazona (Osurdex) – ultimele doua sub forma de implante vitreene cu sistem de eliberare prelungita.

Injectarea intravitreeana a Triamcinolonului se face prin aceeasi tehnica descrisa la injectarea Avastinului dar repetarea injectiei nu se va face mai repede de trei luni. In general numarul injectiilor este mai mic decat in cazul Avastinului, deoarece efectul triamcinolonului este mai lung dar si riscurile terapiei sunt mai importante. In afara efectelor secundare, posibile la orice injectie intravitreeana, exista efecte secundare specifice corticosteroizilor cum ar fi accentuarea sau aparitia cataractei, cresterea presiunii intraoculare (de obicei controlata prin medicatie topica) in 30-40% din cazuri, pseudoendoftalmita (reactie inflamatorie aseptica).

Scopul principal al tratamentului este acela de a preveni pierderile ulterioare ale AV. Tratamentul cu Triamcinolon poate fi folosit singur sau ca terapie combinata cu Avastinul (dar nu in aceesi sedinta). Triamcinolonul intervine intr-o anumita secventa a procesului patologic si cu exceptia uveitelor (intermediare sau posterioare) unde poate fi considerat un tratament etiologic, in celelalte cazuri este doar un tratament auxiliar. Efecte bune are si in maculopatia diabetica refractara la laser unde se pare ca este mai eficient decat Avastinul (desi cei mai multi medici prefera sa combine cele doua terapii).

Injectiile cu Triamcinolon se fac de catre un medic din cabinetul nostru in sala de operatii a Clinicii Oftalmologice OFTAPROF (a domnului Profesor Dorin Chiselita, strada Stejar nr.54) cu programare prealabila.