Skip Navigation Links

Injectii intravitreene cu Avastin

Pentru tratamentul afectiunilor mentionate exista terapii considerate traditionale cum ar fi:
  - terapia laser, care nu poate fi aplicata insa decat in cazuri selectionate de DMLV
  - terapia fotodinamica PDT, costisitoare (≈ 2000$ pentru fiecare sedinta) dar care nu mai este disponibila in Romania
  - alti inhibitori de VEGF (aprobati pentru utilizare intravitreeana in lume): pegaptanib (Macugen) si ranibizumab (Lucentis) al caror pret insa se ridica cam la aceeasi suma ca si terapia fotodinamica (1500 – 2000 $/ inj.).

Desi Avastinul nu a fost inca aprobat oficial pentru utilizare intravitreeana, tot mai multi oftalmologi din lume il folosesc cu success in practica curenta datorita eficientei sale si costului relativ scazut (≈ 100$/ inj.) Datorita acestor motive Asociatia Americana de Oftalmologie a recomandat folosirea Avastinului pentru tratamentul pacientilor cu DMLV exudativa, iar Institutul American al Ochiului (National Eye Institute) a initiat un studiu comparativ intre Avastin si Lucentis (CATT study). Rezultatele partiale ale acestui studiu (dupa un an, studiul fiind proiectat pentru doi ani) au fost date publicitatii recent (in New England Journal of Medicine - iunie 2011) si demonstreaza echivalenta dintre Avastin si Lucentis in tratamentul pacientilor cu DMLV exudativa.

Tratamentul propiu-zis consta in administrarea intravitreana a unei cantitati foarte mici de substanta in conditii de perfecta asepsie intr-o sala de operatii si dupa o anestezie locala topica. Acele folosite sunt de 30G (mai subtiri decat cele pentru insulina). Manevra este in general nedureroasa dar puteti simti o usoara presiune sau o mica durere la traversarea sclerei daca acul se gaseste in apropierea unui filet nervos senzitiv (care nu se observa la microscopul operator). Veti fi examinat(a) dupa efectuarea manevrei la ≈ 30 minute si apoi a doua zi. Injectiile se repeta la sase saptamani iar numarul acestora poate varia in functie de evolutia cazului (protocolul impune de obicei minim trei injectii consecutive dupa care se decide continuarea sau nu a tratamentului).

Ca orice medicament sau manevra chirurgicala si acest tratament are riscuri si posibile reactii adverse, despre care veti fi informati de catre medic daca va hotarati pentru acest tratament.

Scopul principal al tratamentului este acela de a preveni pierderile ulterioare ale acuitatii vizuale. Desi o parte dintre pacienti, mai ales cei cu debut recent al bolii, pot castiga in vedere, medicamentul nu restabileste in totalitate vederea pierduta si in unele cazuri nu poate opri evolutia bolii.

Asteptarile dumneavoastra trebuie sa fie realiste. Pana la aparitia anti-VEGF era considerat succes terapeutic pierderea a mai putin de 15 litere (din tabelul de masurare a acuitatii vizuale AV) dupa un an de tratament. Anti-VEGF (Lucentisul si Avastinul) au imbunatatit acest rezultat si pentru prima data in istoria tratamentului DMLV se vorbeste chiar de o imbunatatire a AV intr-un procent de 25-30% dintre cazuri si de o stabilizare a vederii in aproximativ 80-90% dintre cazuri (in conditiile unui tratament sustinut care se poate intinde pe doi ani).

Exista totusi situatii in care boala nu poate fi oprita si isi urmeaza evolutia naturala, care poate duce la pierderea vederii centrale. Acest lucru se datoreaza etiologiei multifactoriale in DMLV in care factorul VEGF joaca un rol important dar nu singular.

Injectiile cu Avastin se fac de catre un medic din cabinetul nostru in sala de operatii a Clinicii Oftalmologice OFTAPROF (a domnului Profesor Dorin Chiselita, strada Stejar nr.54) cu programare prealabila.