Skip Navigation Links

Ochelari de soare/lentile de soare cu dioptrii

Ochelarii de soare sunt recomandati la orice varsta (chiar la copii mici) deoarece protejeaza ochii impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) implicate in mai multe afectiuni oculare (cataracta, degenerescenta maculara).

Un ochelar de soare de calitate trebuie sa respecte anumite norme calitative, sa filtreze 100% radiatia UVA/UVB, sa asigure protectie impotriva stralucirii orbitoare (reflectata de apa, nisip, zapada) si sa creeze confort optic purtatorului. Unele lentile de soare contin un filtru special care blocheaza lumina polarizata orizontal, eliminand stralucirea suparatoare produsa de aceasta. Imaginea este mai clara, lumina orbitoare redusa si perceperea culorilor mai naturala.

Pentru purtatorii de dioptrii la distanta exista lentile de soare cu dioptrii care se pot monta pe rame obisnuite, uneori chiar pe rame de ochelari de soare (daca raza de curbura a ramei nu este prea mare). Aceste lentile sunt recomandate pentru cei care sofeaza mult si au nevoie de corectie optica la distanta deoarece lentilele fotocromatice nu se inchid la culoare in timpul expunderii prin parbriz, ci numai la expunerea la radiatiile UV.

Indice de refractie mare OCT Medoptica Indice de refractie mare OCT Medoptica

Trebuie sa stiti ca un ochelar de soare de proasta calitate va poate face mai mult rau decat bine, deoarece orice sticla colorata (fara filtre UV) da o senzatie de confort si determina dilatarea pupilei, ceea ce permite patrunderea unei cantitati mai mari de raza UV in ochi. Acest lucru este mai daunator decat lipsa unui ochelar deoarece, in conditii fiziologice, pupila se contracta (este miotica) pentru a limita patrunderea radiatiei UV, pe cand o lentila de proasta calitate anuleaza acest mecanism de aparare al ochiului si deci, in loc sa protejeje ochiul de razele UV, il expune la o cantitate mai mare de radiatii.

Exista pacienti care folosesc ochelari de vedere (monofocali sau progresivi) cu lentile fotocromatice (care le asigura un confort optic permanent), iar pentru situatii speciale (condus, plaja etc.) folosesc un ochelar de soare cu dioptrii care le ofera un confort sporit in conditiile respective. Aceasta este si solutia pe care noi o recomandam ca optimala, dar fiecare pacient are nevoi speciale si acestea trebuie discutate cu opticianul dumneavoastra.