Skip Navigation Links

Lentile bifocale si progresive


Default

Odata cu inaintarea in varsta scade capacitatea de adaptare a ochiului la vederea de aproape. Acest lucru impune folosirea unor dioptrii diferite pentru corectia vederii la distanta si altele pentru corectia vederii la aproape. Pentru aceasta se pot folosi doua perechi de ochelari dar, datorita dinamicii vietii contemporane, schimbarea continua a ochelarilor este dificila si neplacuta.
Pentru a rezolva aceasta problema exista mai multe alternative:
 - lentile bifocale (cu doua zone active distanta/aproape, vizibil delimitate)
 - lentile progresive (cu trecere lenta, progresiva de la o dioptrie la alta, si care asigura astfel vedere clara si in zona intermediara)
 - lentile progresive personalizate (pentru cei mai exigenti purtatori)
 - lentile progressive de interior (care asigura o vedere buna de aproape dar si intermediara pana la ≈2-3 metri)

Avantajele lentilelor progresive:
 - vedere buna la orice distanta fara a schimba mereu ochelarii
 - acomodare usoara (mai ales pentru lentilele de ultima generatie) dar asteptarile pacientilor trebuie sa fie realiste. Nici o lentila aeriana nu poate inlocui acomodarea ochiului uman insa aceste lentile se apropie cel mai mult de ideal.
 - estetice (nu tradeaza varsta pacientilor deoarece aspectul lor este ca cel al lentilelor monofocale, obisnuite)

O mentiune deosebita merita lentilele progresive de interior. Aceste lentile au fost concepute pentru presbitii care au nevoie de o vedere buna la aproape dar necesita si o vedere buna intermediara (medici in sala de operatie, farmacisti, functionari care lucreaza in fata computerului dar au nevoie sa interactioneze si cu persoanele din fata biroului etc.) Aceste lentile permit o vedere buna atat la 40 cm cat si la 1,5- 3 metri in fata, in functie de necesitatile pacientului. Designul lor este diferit de cel al lentilelor progresive clasice deoarece nu permit o vedere buna la distanta dar au cateva avantaje:
 - campul visual este mai larg
 - aberatiile periferice sunt mult reduse
 - pozitia capului si gatului este confortabila, mai ales in fata computerului
 - adaptarea este mult mai usoara, datorita simetriei orizontale