Skip Navigation Links

Lentile fotocromatice


Default

Cunoscute si sub denumirea de lentile heliomate, aceste lentile se inchid la culoare (in nuante de maro sau gri) atunci cand sunt expuse la radiatiile ultraviolete (UV). De aceea ele sunt deschise in interior si se inchid in aer liber, oferind o protectie 100% UV si o claritate perfecta in interior. Cele mai performante lentile fotocromatice se adapteaza foarte rapid la diferitele conditii de iluminare. Ele se activeaza rapid la soare, in aproximativ 60 de secunde, si se deschid mai repede in interior unde au o culoare deschisa, asemanatoare cu a lentilelor acromate.

Deoarece protejeaza ochii de efectul radiatiilor UV A si B lentilele fotocromatice sunt utile pentru profilaxia multor afectiuni oculare (cataracta, degenerescenta maculara) in patogenia carora radiatiile UV joaca un rol important prin efectele oxidative pe care le provoaca.

Dupa cum s-a precizat, lentilele fotocromatice se inchid la expunerea la radiatiile UV si nu sunt utile pentru conducatorii auto, deoarece majoritatea parbrizelor ecraneaza radiatiile UV. Pentru acestia recomandam lentile de soare cu dioptrii, eventual si polarizate, care sunt mai utile si pentru situatiile in care iluminarea si reflexele provocate de apa, zapada sau nisip sunt deosebit de intense (pescuit, schiat, plaja etc.)